Poslanecké návrhy sa zrejme presunú na septembrovú schôdzu

02.08.2012 Bratislava

Bratislava 2. augusta (TASR) - Národná rada (NR) SR sa pravdepodobne nebude na svojej aktuálnej schôdzi zaoberať viac ako desiatimi poslaneckými návrhmi zákonov a odloží ich na septembrovú. Aktuálne rokovanie by sa tak malo skončiť doriešením novely zákona o sociálnom poistení, zmien v kompetenčnom zákone a voľbou členov Rady Slovenského pozemkového fondu. Podľa opozície sa o to snaží Smer-SD.

"Je to vysoko pravdepodobné. Dohoda o tom nie je, ale je to tak na 90 percent," povedal pre TASR predseda klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Zdôraznil, že neexistuje žiadna dohoda okrem tej, že parlament bude rokovať v pondelok 6. augusta, hoci tento deň zvyčajne nepatrí k rokovacím. Podľa opozície by Smer-SD rád skončil schôdzu v pondelok.

Šéf klubu SaS Juraj Miškov na stretnutí predsedov klubov s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD) navrhol, že sa schôdza môže skončiť aj hneď, prerušením rokovania o dôchodkoch. To sociálni demokrati podľa opozície odmietli s tým, že novela o sociálnom poistení či zmena kompetenčného zákona sú pre nich prioritou. TASR to potvrdil okrem Miškova a Kaníka aj šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič.

Ak by došlo k presunu poslaneckých návrhov na septembrovú schôdzu, poslanci by na tej aktuálnej už nerokovali napríklad o návrhu OĽaNO, ktorý má zmierniť zákon o štátnom občianstve ani o zlepšení ochrany občanov pred použitím informačno-technických prostriedkov (ITP), o ktoré sa snaží SDKÚ-DS. Rovnako ani o snahe Mosta-Híd povoliť 0,5 promile alkoholu v krvi cyklistom či o sociálnych štipendiách pre zahraničných študentov, ktoré by chcela zaviesť Monika Gibalová z KDH.

Na rad sa zrejme nedostane ani návrh Lucie Nicholsonovej (SaS), aby vodičské preukazy dostávali len osoby, ktoré absolvovali minimálne deväť ročníkov základnej školy. Presunúť by sa mala aj správa o vyšetrovaní kauzy Gorila, ktorú mal predniesť minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).
 

Vyberte región

mark